Veelgestelde vragen

Hoe registreer ik mijn mantelzorggroep?

Om een mantelzorggroep aan te maken en te beheren, moet je eerst een account aanmaken. Dit doe je door op de beginpagina op registreren te klikken. Vul je gegevens in en klik op de link die je in je mailbox ontvangt. Je bent daarna automatisch aangemeld. Elke volgende keer kun je gewoon aanmelden op de beginpagina of rechtsboven met het zelfgekozen wachtwoord om verder te gaan.

Door een account aan te maken, krijg je toegang tot een persoonlijke pagina ('dashboard') waarop je één of meerdere mantelzorggroepen kunt aanmaken.

Kan de Online Keuzewijzer ons helpen?

Mantelzorger ben je nooit alleen, meer en meer mantelzorgers zorgen in groep voor een zorgbehoevende naaste. Maar gezondheidszorg verandert sterk, waardoor de zorg voor de zorgbehoevende complexer wordt en steeds meer in de thuissituatie ligt. Hierdoor komen mantelzorgers en hulpverleners vaker voor moeilijke keuzes te staan en botsen ze op eigen grenzen en/of grenzen van de (thuis)zorg. Het is dan een hele uitdaging om tot goede keuzes en beslissingen te komen, zeker als mantelzorggroep.

De Online Keuzewijzer ondersteunt jou mantelzorggroep om zorgen en noden op elkaar af te stemmen en te bekijken wat eventueel bijkomend nodig is in de zorg voor je zorgbehoevende naaste. Aan de hand van 10 levensdomeinen zullen waarden, normen, zorgnoden en -behoeften bevraagd worden.

Nadat iedere mantelzorger en de zorgbehoevende de Online Keuzewijzer heeft ingevuld krijgt iedereen het groepsverslag per e-mail opgestuurd. Dit verslag nodigt jou uit om samen met de andere mantelzorgers en je zorgbehoevende naaste in gesprek te gaan. Indien jullie dit wensen kan je dit verslag ook meenemen naar overleg met een betrokken zorgprofessional(s): huisarts, maatschappelijk werker van de mutualiteit of van de dienst voor gezinszorg, verpleegkundige,… .

Kan ik hulp krijgen bij het invullen van de Online Keuzewijzer?

De Online Keuzewijzer is zo opgesteld dat deze door iedere mantelzorger en zorgbehoevende zelfstandig in te vullen is. Merkt u echter toch moeilijkheden bij het invullen van de Online Keuzewijzer door een mantelzorger en/of zorgbehoevende, mag deze persoon altijd geholpen worden. Zorg er wel voor dat de antwoorden op de vragen door de persoon in kwestie zelf gegeven worden.

Mocht u bijkomende vragen en/of opmerkingen hebben over de Online Keuzewijzer of bijkomende externe ondersteuning wensen, aarzel niet om het contactformulier in te vullen.

Welke gegevens verzamelt de Online Keuzewijzer en waarom?

De Online Keuzewijzer verzamelt op de eerste plaats gegevens die je zelf invult om je te registeren op de website, zoals je naam en e-mailadres. Daarnaast worden de gegevens die je invult op je persoonlijke pagina bijgehouden zoals de naam van je mantelzorggroep en de e-mailadressen van de andere mantelzorgers en zorgbehoevende(n). Ook de gegevens die worden ingevuld in de Online Keuzewijzer worden bewaard om zo een individueel en groepsverslag te kunnen genereren. Echter zijn al deze gegevens persoonlijk en kunnen ze alleen door jou ingekeken en gewijzigd worden. Al deze gegevens worden waar mogelijk geëncrypteerd opgeslagen en worden nooit doorgegeven aan derden. Je kunt ten alle tijden vragen of je gegevens te verwijderen.

Hoe meld ik mij af?

Om af te melden in de Online Keuzewijzer klik je bovenaan in de menubalk op het afmeldicoon, je wordt dan automatisch afgemeld.

Ik heb problemen om mij aan te melden, wat nu?

Om de Online Keuzewijerr te gebruiken moet je je eerst registreren (zie ook ‘hoe registreer ik mijn mantelzorggroep?’). Ben je reeds geregistreerd, maar lukt het niet om aan te melden? Controleer dan eerst of je een goede internetverbinding hebt en of jouw logingegevens correct zijn. Ben je je paswoord vergeten? Klik dan op ‘paswoord vergeten’ op de aanmeldpagina om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Lukt het nog steeds niet om aan te melden? Neem dan contact op met het projectteam via het contactformulier of stuur een mailtje naar leontien.jansen@kuleuven.be.

Wie kan gebruik maken van de Online Keuzewijzer?

De Online Keuzewijzer is voor iedereen beschikbaar maar richt zich specifiek op mantelzorgers die samen in groep zorgen voor een zorgbehoevende naaste. 

De Online Keuzewijzer is een instrument dat mantelzorggroepen helpt om samen tot gedragen beslissingen te komen. Dit door de communicatie open te breken over de zorgen en noden maar ook over waarden en normen met betrekking tot de levensdomeinen van de zorgbehoevende. Iedere mantelzorger en ook zorgbehoevende vult individueel de digitale Keuzewijzer in. Aan de hand van 10 levensdomeinen peilt de Online Keuzewiijzer naar de huidige zorgcontext. Per levensdomein worden vervolgens concrete hulpvragen en bijbehorende doelstellingen geformuleerd. Het groepsverslag is een samenvatting van alle individuele antwoorden en dient als leidraad om tot een gezamenlijk gesprek te komen waaruit vervolgens gericht actie kan worden ondernomen om de zorgsituatie te optimaliseren.

Hoe wordt mijn privacy beschermd?

De Online Keuzewijzer bevindt zich op een beveiligde server en is alleen toegankelijk met jouw persoonlijke logingegevens. 

Waar vind ik het wachtwoord van mijn mantelzorggroep?

Wanneer je je mantelzorggroep aanmaakt, kies je je wachtwoord zelf en kun je deze ook zelf beheren. Je kunt het wachtwoord ook opnieuw instellen wanneer je deze vergeten bent.

Wanneer je een uitnodiging krijgt om deel te nemen aan de Online Keuzewijzer door een andere mantelzorger uit je groep, wordt het wachtwoord meegestuurd. Op deze manier kun je via de link in de e-mail inloggen om de Online Keuzewijzer in te vullen.

Kan ik gratis gebruik maken van de Online Keuzewijzer?

Ja, je kan samen met je mantelzorggroep gratis gebruik maken van de Online Keuzewijzer. 

Dit is mogelijk door de ondersteuning van Cera cvba, Koning Boudewijnstichting en het Agentschap Ondernemen & Innoveren.

Hoe maak ik een nieuwe mantelzorggroep aan?

Nadat je je geregistreerd hebt op de startpagina en je je persoonlijke pagina geactiveerd hebt door middel van de link die je per e-mail hebt gekregen, kun je een nieuwe mantelzorggroep aanmaken. Dit doe je op de persoonlijke pagina door op 'nieuwe groep' te klikken. Vervolgens kun je de groep een naam geven en mantelzorgers en zorgbehoevende(n) gaan uitnodigen om deel te nemen aan de Online Keuzewijzer. 

Hoe lang kan ik gebruik maken van de Online Keuzewijzer?

Je kan samen met je mantelzorggroep gebruik maken van de Online Keuzewijzer zolang als je wilt. Wens je jouw mantelzorggroep expliciet uit te schrijven en dus jouw persoonlijke pagina te verwijderen? Contacteer ons dan via het contactformulier of stuur een e-mail naar leontien.jansen@kuleuven.be.

Moet ik de mantelzorgers uit mijn mantelzorggroep zelf uitnodigen?

JA, dit doe je door je mantelzorggroep aan te maken op je persoonlijke pagina, die je hebt aangemaakt door je te registreren op de website. 

Wanneer je geregistreerd bent op de website en je persoonlijke pagina geactiveerd hebt door middel van de link in de e-mail die je hebt ontvangen, kun je op je persoonlijke pagina je groep aanmaken. Vervolgens ga je de andere mantelzorgers en zorgbehoevende(n) uitnodigingen door hun e-mailadressen in te geven. Zij zullen dan per e-mail een link ontvangen om de Online Keuzewijzer in te vullen.

Kan ik de Online Keuzewijzer ook op een smartphone of tablet gebruiken en bekijken?

Ja, de Online Keuzewijzer is ook toegankelijk voor tablets en smartphones.