Aan de slag

De tool is gebaseerd op de methodiek van Zorg-Esperanto en is gericht op het bespreekbaar maken van diverse levensdomeinen. Waar loopt het goed? Waar minder? Wat is belangrijk en wat niet? Het proces bestaat uit 4 stappen.

1. Creëer een account

Om groepen aan te maken en te beheren, moet je eerst een account aanmaken. Vul je gegevens in en klik op de link die je in je mailbox ontvangt. Je bent daarna automatisch aangemeld. Elke volgende keer kun je gewoon aanmelden met het zelfgekozen wachtwoord om verder te gaan.

Door een account aan te maken, krijg je toegang tot een persoonlijke pagina ('dashboard') waarop je één of meerdere mantelzorggroepen kunt aanmaken.

2. Maak een nieuwe groep aan

Om een mantelzorggroep aan te maken en om vervolgens mantelzorgers uit je groep uit te nodigen klik je op het dashboard op de knop 'Nieuwe groep'. Je geeft de groep een naam en geeft de mailadressen in van de mantelzorgers en zorgbehoevende(n) die je wenst te betrekken bij deze tool, telkens gescheiden door punt-komma's. Vergeet ook niet jezelf toe te voegen. Zodra je de groep hebt aangemaakt, ontvangen deze personen een e-mail met de uitnodiging om de Online Keuzewijzer in te vullen. Je kan nadien steeds personen toevoegen of verwijderen. 

Als beheerder van een groep heb je toegang tot de persoonlijke vragenlijsten en verslagen van de verschillende personen. Op deze manier kun je herinneringen sturen, verslagen doorsturen en/of afdrukken. Ook het wachtwoord vind je per groep terug op je dashboard, welke alle betrokken nodig hebben om de Online Keuzewijzer in te vullen.

3. Online Keuzewijzer invullen

Zodra je de mantelzorggroep hebt aangemaakt op het dashboard, krijgen alle betrokken mantelzorgers en zorgbehoevende(n) een e-mail met daarin de uitnodiging om de Online Keuzewijzer in te vullen. Dit doen zij door op de bijgevoegde link te klikken en het vermelde wachtwoord in te vullen.

Voor een optimaal gebruik van de Online Keuzewijzer is het belangrijk dat iedere mantelzorger en zorgbehoevende de Online Keuzewijzer individueel en volledig invuld.

Zodra de Online Keuzewijzer is ingevuld door de betreffende persoon, zal hij/zij het individuele verslag te zien krijgen welke opgeslagen en/of afgedrukt kan worden. De individuele verslagen zullen ook beschikbaar zijn op het dashboard. 

Als de gehele mantelzorggroep de Online Keuzewijzer heeft ingevuld, kan ook het groepsverslag gedownload en/of afgedrukt worden van het dashboard.

4. Rond de tafel

Wanneer alle betrokken mantelzorgers en zorgbehoevende(n) de Online Keuzewijzer hebben ingevuld, kan het groepsverslag gedownload en/of afgedrukt worden van het dashboard. Dit groepsverslag is een samenvatting van alle individuele antwoorden op de 10 levensdomeinen. 

Aan de hand van de 10 levensdomeinen kan vervolgens besproken waar het goed loopt of waar juist aanpassingen nodig zijn. Op deze manier kun je als mantelzorggroep tot een gedeelde visie en gedragen keuzes komen met betrekking tot de zorg voor je zorgbehoevende naaste. Hierdoor wordt de zorg geoptimaliseerd, zonder voorbij te gaan aan de individuele noden, bezorgdheden, belangen, waarden en normen. 

5. Deel het verslag

Het groepsverslag biedt de mogelijkheid om samen met de betrokken hulpverleners de zorg voor je zorgbehoevende naaste verder af te stemmen en te optimaliseren. Daarnaast biedt het groepsverslag een opening om bijkomende hulpverlening in te schakelen. Het verslag is gemakkelijk af te drukken of door te sturen via het dashboard. 

Klaar? Dan kan je hier starten.